Doğal Kaynakların Faydaları

Demir


Demir,sanayinin temel ham maddesi olup ülkelerin ekonomik kalkınmasında önemli bir yere sahiptir.Gelişmiş ülkelerin önemli göstergelerinden biri de kişi başına düşen demir çelik tüketimidir.

Demir Cevherini İhraç Eden Ülkeler:                                     Demir Cevherini İthal Eden Ülkeler:
  • Avustralya                                                                   Japonya
  • Brezilya                                                                       Çin
  • Kanada                                                                        Kore Cumhuriyeti
  • İsveç                                                                           Avrupa Ülkelerinin Çoğu
  • Güney Afrika Cumhuriyeti
  • Venezuela

Krom


Kromun oldukça geniş bir kullanım alanı vardır.Makine,metal ve kimya endüstrisinin ana ham maddelerinden birisidir. Metal endüstrisindeki en önemli kullanım alanı paslanmaz çelik üretimidir. Ferro-krom; çeliğe sertlik ve dayanıklılık kazandırması,aşınma ve oksitlenmeye karşı koruma sağlamasından dolayı silah ve uzay sanayinde kullanılır.

Dünya Krom Rezervi
(Bin Ton)

Güney Afrika Cum. 3.000.000 
Zimbabwe  140.000
Kazakistan 410.000
Türkiye 8.000
Rusya 4.000
Finlandiya 41.000
Hindistan 27.000

Bakır



Bakır,metaller arasındaki önemli elektrik iletkenlerinden biridir.Bundan dolayı elektrik ve elektronik sanayinde kullanılır.Aşınmaya karşı yüksek dirençlidir.Çok sayıda metal ile alaşım(karışım) yapabilir

Kurşun



Ergime noktasının düşük olması ve kolay işletilebilmesi kurşunun birçok sanayi dalında kullanımına neden olmuştur. Kurşunun ana kullanım alanı akü imalatıdır.Bunun yanında yeraltı haberleşme kablolarının izolasyonunda kullanılması önemli bir tüketim alanı sağlamıştır.Ayıca boyalarda,benzin içinde oktan ayarlayıcı,radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle X ışınlarından korunmada,silah sanayinde ve çatı örtü gereci olarak birçok alanda kullanılmaktadır.

Boksit


Boksitten elde edilen alüminyumun kullanım miktarı ve alanı,demir hariç diğer madenlerden fazla olduğundan oksit dünya ekonomisi için büyük önem taşımaktadır.Bu önem maddenin hafif,dayanıklı,elektriği ileten,kolayca şekillendirilebilen özelliklere sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Bor



Bor;tarımda,kağıt sanayinde,cam ve seramik yapımında,plastik yapımında,çelik ürünlerini kaplamada,seramikleri cilalama da,sabun ve deterjan yapımında kullanılmaktadır.





Yorumlar

Popüler Yayınlar